Opleidingen over: Kmo-Portefeuille

De Kmo-Portefeuille is een subsidieprogramma opgericht door de Vlaamse overheid om kleine en middelgrote ondernemingen in Vlaanderen te ondersteunen. Het doel is om Vlaamse ondernemingen te helpen bij het versterken van hun concurrentiepositie door onder meer te investeren in opleidingen en advies. In dit artikel zullen wij ons richten op opleidingen die in aanmerking komen voor de Kmo-Portefeuille en hoe je als onderneming gebruik kunt maken van dit initiatief.

Hoe werkt de Kmo-Portefeuille?

Voordat we een opleiding gaan volgen die in aanmerking komt voor de Kmo-Portefeuille, is het belangrijk om te weten hoe dit subsidieprogramma werkt. De Kmo-Portefeuille is een digitaal loket waar ondernemingen zich kunnen registreren om te profiteren van het subsidievoordeel. Deze registratie moet gebeuren voordat de opleiding van start gaat.

De Kmo-Portefeuille biedt ondernemingen de mogelijkheid om tot 30% subsidie ​​te ontvangen op opleidingen, advies en trainingen. Het Maximale subsidiebedrag per jaar bedraagt ​​€10.000 voor kleine ondernemingen en €15.000 voor grotere ondernemingen.

Waarvoor kan je subsidie ​​aanvragen?

Ondernemingen kunnen subsidie ​​aanvragen voor verschillende soorten opleidingen en trainingen. Hierbij kan gedacht worden aan:

- Opleidingen die relevant zijn voor de onderneming en bijdragen aan de strategische doelen.

- Trainingen die de kennis en vaardigheden van de medewerkers verbeteren.

- Adviesdiensten die helpen bij het verbeteren van bedrijfsprocessen en ondernemersvaardigheden.

- Opleidingen en trainingen gericht op de ontwikkeling van digitale vaardigheden.

Het is belangrijk om te vermelden dat niet alle opleidingen in aanmerking komen voor de Kmo-Portefeuille. Het opleidingsinstituut moet erkend zijn door de Vlaamse overheid om in aanmerking te komen voor de subsidie.

Welke opleidingen komen in aanmerking?

Er zijn veel verschillende opleidingen die in aanmerking komen voor de Kmo-Portefeuille. Het is daarbij wel belangrijk dat de relevante opleiding is voor de onderneming en gevaarlijke aan de strategische doelstellingen. voorgesteld worden een aantal voorbeelden genoemd van opleidingen die in beoordeling kunnen komen voor de Kmo-Portefeuille:

Managementopleidingen

Veel ondernemingen besteden aandacht aan de ontwikkeling van hun leidinggevenden. Managementopleidingen kunnen daarbij helpen. Deze opleidingen hebben als doel om de vaardigheden van de leidinggevenden te verbeteren en zo de prestaties van de onderneming te verbeteren. Voorbeelden van managementopleidingen die in aanmerking kunnen komen voor de Kmo-Portefeuille zijn:

- Leidinggeven en coaching

- Strategie, leiderschap en verandermanagement

IT-opleidingen

Veel ondernemingen zijn steeds afhankelijker van digitale technologieën. Het is daarom belangrijk dat medewerkers over de juiste digitale vaardigheden beschikken. Voorbeelden van IT-opleidingen die in aanmerking kunnen komen voor de Kmo-Portefeuille zijn:

- Webdesign

- Digitale marketing

Taalopleidingen

Ondernemingen die veel internationale contacten hebben, doen er goed aan om te investeren in taalopleidingen voor hun medewerkers. Dit kan bijdragen aan de verbetering van de communicatie met internationale partners. Voorbeelden van taalopleidingen die in aanmerking kunnen komen voor de Kmo-Portefeuille zijn:

- Engels voor gevorderden

- Zakelijk Frans

Sales- en marketingopleidingen

Ondernemingen die hun verkoop- en marketingactiviteiten willen verbeteren, kunnen daarvoor sales- en marketingopleidingen volgen. Deze opleidingen kunnen helpen bij het ontwikkelen van de juiste strategieën en technieken om de verkoop te stimuleren. Voorbeelden van sales- en marketingopleidingen die in aanmerking kunnen komen voor de Kmo-Portefeuille zijn:

- Verkoop management

- Digitale marketing

Hoe vraag je subsidie ​​aan?

Als je als onderneming gebruik wilt maken van de Kmo-Portefeuille, dien je je eerst te registreren bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Deze registratie moet gebeuren voordat de opleiding van start gaat. Vervolgens kun je een subsidieaanvraag indienen via de website van de Kmo-Portefeuille.

Het is belangrijk om de regels van de Kmo-Portefeuille goed te volgen om ervoor te zorgen dat uw aanvraag wordt geaccepteerd. Je dient onder meer aan te geven waarom de opleiding relevant is voor de onderneming en welke resultaten je verwacht te bereiken na het volgen van de opleiding. Na goedkeuring van de aanvraag dien je nog 60% van de factuur van de opleiding te betalen. De overige 30% van 40% wordt gesubsidieerd.

Conclusie

Het is voor kleine en middelgrote ondernemingen in Vlaanderen om te adviseren om te maken van de Kmo-Portefeuille om te investeren in opleidingen, advies en trainingen. Er zijn veel verschillende opleidingen die in aanmerking komen en die kunnen bijdragen aan de strategische doelstellingen van de onderneming. Door het ontvangen van subsidies kan de onderneming de kosten van deze opleidingen en trainingen verlagen. Het is daarbij wel belangrijk om de regels goed te volgen om ervoor te zorgen dat de subsidieaanvraag wordt geaccepteerd.