Gastronomie

Gastronomie, een wetenschap van voedselbereiding, is een van de oudste takken van de geneeskunde. Het is ook de oudste wetenschap en het begin ervan gaat terug tot Egypte en Mesopotamië. Het wordt vaak voedingswetenschap genoemd. Moleculaire gastronomie is de studie van de chemische en fysische veranderingen die plaatsvinden tijdens het kookproces.

Gastronomie

De term wordt meestal gegeven aan de studie van het proces van voedselbereiding, met als belangrijkste doel de ontwikkeling van nieuwe recepten en nieuwe kookmethoden. De studie van de chemie van voedsel heeft een zeer complexe achtergrond. De geschiedenis van de moderne gastronomie begint in de renaissanceperiode in Europa, waar het wordt erkend als kunstvorm.

Koken werd door de oude Grieken en Romeinen als een kunstvorm beschouwd. Het koken van voedsel bracht veel oefening met zich mee en de behoefte aan een bekwame kok, die vuur kon gebruiken om zichzelf niet te verbranden. Het koken in de keuken maakte deel uit van de sociale activiteit van die tijd en omvatte veel wijn drinken en gokken. De eerste kookboeken werden in die tijd in Italië gemaakt. De oude Grieken gebruikten hun kookkunsten ook voor andere doeleinden, zoals het maken van brood, dat normaal niet verkrijgbaar was in Egypte.

In de middeleeuwen werd gastronomie in de keuken praktischer dan vroeger, omdat het deel uitmaakte van de oorlogsinspanning. De Italiaanse kookboeken werden in het Frans vertaald om als handleidingen voor voedselbereiding te dienen. De Fransen, die dol waren op wijn en kaas, raakten behoorlijk geïnteresseerd in gastronomie en de studie van recepten.

Moderne gastronomische wetenschap ontstond in de achttiende eeuw met de komst van de industriële revolutie in Engeland. Er werkten meer mensen in fabrieken die voor hun gezin moesten koken, en daarom ontwikkelden zich voedselbereidingstechnieken. De industriële revolutie was een tijd van verandering voor alles, inclusief voedselbereiding en recepten, en de gastronomische wetenschap van die tijd omvatte het gebruik van elektriciteit bij het koken.

Koken bleef niet langer beperkt tot het koken in de keuken, mensen begonnen te experimenteren met verschillende technieken waarmee ze buiten konden koken. Buiten koken leidde tot een grotere interesse in het gebruik van steamers, evenals de evolutie van buitenkeukens. De moderne tijd van vandaag wordt gedomineerd door een nieuwe kookstijl die bekend staat als gastronomisch koken. De gastronomische chef heeft een lange weg afgelegd sinds zijn bescheiden begin. Hij is een internationale sensatie geworden en zijn kookstijl is zo veranderd dat hij nu in restaurants kan koken en zelfs zijn eigen kookshows kan belonen.