Beleggingen: hoe maak je een keuze?
Beleggen kan een geweldige manier zijn om je vermogen te laten groeien. Zeker in tijden van lage spaarrentes kan het interessant zijn om je geld in aandelen, obligaties of andere beleggingsproducten te steken. Maar hoe maak je een keuze uit het enorme aanbod aan mogelijkheden? In dit artikel geven we je een aantal tips om weloverwogen te beleggen.
Risico en rendement
Het eerste wat je moet weten voordat je gaat beleggen, is dat er altijd een risico verbonden is. In tegenstelling tot sparen, waarbij je zekerheid hebt over het bedrag dat je terugkrijgt, is het bij beleggen nooit zeker of je vermogen zal groeien of juist zal afnemen. Het risico dat je loopt, is afhankelijk van het beleggingsproduct dat je kiest. Zo aandelen brengen over het algemeen meer risico met zich mee dan obligaties.
Maar met meer risico heb je vaak ook meer kans op rendement. Als je een hoog rendement wilt behalen, zul je meer risico moeten nemen. Het is dus belangrijk dat je een verbinding maakt tussen het gewenste rendement en het risico dat je bereid bent te lopen.
Bepaal je doel
Het is goed om jezelf af te vragen wat je doel is met beleggen. Wilt u bijvoorbeeld vermogen opbouwen voor later, een tweede huis kopen of gewoon wat extra geld verdienen? Het doel dat je voor ogen hebt, heeft invloed op de keuze die je maakt voor een beleggingsproduct.
Als je bijvoorbeeld vermogen wilt opbouwen voor later, dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor beleggingen met een lange horizon, zoals aandelen. Als je echter meer een korte termijn doel hebt, dan kun je beter kiezen voor obligaties van ETF's.
Verspreidingsstrategie
Een belangrijk principe bij beleggen is spreiding. Door uw geld te verdelen over meerdere beleggingsproducten, kunt u het risico van verlies oplopen. Het is verstandig om niet al je geld in één beleggingsproduct te steken. Als dit product risico loopt en daalt in waarde, heb je direct een groot verlies te pakken.
Door je geld te spreiden, kun je dat risico overlijden. Als je bijvoorbeeld 10.000 euro wilt beleggen, kun je dat verdelen over verschillende beleggingscategorieën. Het is dan verstandig om bijvoorbeeld een deel in obligaties te steken en een ander deel in aandelen. Binnen de categorieën kun je ook weer spreiden. Zo kun je bijvoorbeeld aandelen uit verschillende sectoren kiezen.
Kosten
Het is belangrijk om bij beleggen niet alleen naar het rendement te kijken, maar ook naar de kosten die daarmee gepaard gaan. Beleggingsproducten als aandelen en ETF's brengen vaak transactiekosten met zich mee. Daarnaast zijn er ook kosten voor het beheer van uw beleggingsportefeuille. Bovendien kan het voorkomen dat je belasting moet betalen over de winst die je maakt.
Het is dus belangrijk om de kosten goed te vergelijken voordat je een keuze maakt voor een bepaald beleggingsproduct. Vergelijk bijvoorbeeld eens verschillende aanbiedingen van ETF's en kijk wat voor jou de voordeligste is.
Aflevering
uiteindelijk wil je natuurlijk weten wat voor rendement je kunt behalen met beleggen. Het rendement kan sterk verschillen per beleggingsproduct en per periode. Zo had je in 2020 bijvoorbeeld weinig rendement op spaargeld, terwijl veel aandelen net flink zijn gestegen.
Het is daarom goed om te kijken naar historisch rendement om een idee te krijgen van wat je kunt verwachten. Houd er wel rekening mee dat behaalde resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.
Emoties
Tot slot willen we erop wijzen dat emoties een grote rol kunnen spelen bij beleggen. Als de koers van je beleggingen daalt, kan die paniek ontstaan. Emoties kunnen je keuzes beïnvloeden en ervoor zorgen dat je op het wisselende moment belegt of juist uitstapt.
Als je weet dat emoties een rol spelen, kun je onderliggende spelen door bijvoorbeeld een beleggingsstrategie te volgen en daar strikt aan te houden. Zo kun je voorkomen dat emoties de bovenhand krijgen.
Conclusie
In dit artikel hebben we een aantal tips gegeven voor het maken van een weloverwogen keuze bij beleggen. Het is belangrijk om eerst te bepalen welk doel u hebt en vervolgens te kijken naar het rendement en het risico van verschillende beleggingsproducten. Spreiding is een belangrijk principe bij beleggen. Verder is het verstandig om de kosten goed te vergelijken en rekening te houden met emoties bij beleggen.
Een boekhouder is een professional die verantwoordelijk is voor het bijhouden en organiseren van financiële gegevens en transacties voor een bedrijf. Met hun deskundigheid zorgen ze voor nauwkeurige boekhouding, waardoor ondernemers zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten. Een goede boekhouder kan helpen bij het optimaliseren van de financiële gezondheid van een bedrijf.