Drone-piloot

Als je graag met drones werkt en je geniet van de spanning van het besturen van deze technische apparaten, dan kan een baan als dronepiloot wel iets voor jou zijn. Er zijn tal van industrieën waar dronepiloten nodig zijn, inclusief de film- en televisie-industrie, de bouw en zelfs het leger. Maar wat houdt het in om een ​​drone-piloot te zijn? En wat zijn de vereisten om deze carrière te starten?

Wat is een piloot-drone?

Een drone-piloot is iemand die verantwoordelijk is voor het besturen van een drone voor zowel commerciële als commerciële doelstellingen. Dit omvat alles van het besturen van drones om bewegende luchtbeelden te maken voor films en televisieshows tot het toezicht houden op bouwplaatsen en het inspecteren van landbouwgebieden.

Een dronepiloot moet goed getraind zijn in het gebruik van zijn apparatuur en moet kennis van GPS-technologie, vluchtregels en wetgeving verwerven. Bovendien moet hij ook rekening houden met de overige weersomstandigheden en andere variabelen.

Wat zijn de vereisten om een ​​dronepiloot te worden?

1. Opleiding: Het hebben van een diploma of certificaat in luchtvaarttechniek, computerwetenschap, elektrotechniek of een gerelateerd gebied is een pluspunt. Het volgen van een opleiding die zich richt op het gebruik van drones is een nog betere optie.

2. Licenties en certificeringen: Voor het commercieel gebruik van drones moet een piloot een licentie voor commerciële activiteiten bij de FOD Mobiliteit van KMI hebben. Bovendien moet een dronepiloot een basisopleiding voltooien bij een door de overheid erkende opleidingsinstelling inzake de basisprincipes en veiligheidsprocedures voor het gebruik van drones.

3. Ervaring: Ervaring als piloot is vrijwel geen vereiste, maar het hebben van een achtergrond in op afstand bestuurbare voertuigen of ervaring in de luchtvaartindustrie is nuttig.

4. Technische kennis: Een dronepiloot moet bekend zijn met de technische aspecten van drones, inclusief de software en hardware.

5. Certificering: Het behalen van certificeringen van bijvoorbeeld het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart van de Belgische Burgerluchtvaartautoriteit (GLV) kan de kansen op het krijgen van een baan vergroten.

In welke industrieën werken drone piloten?

1. Film- en televisie-industrie: Dronepiloten zijn erg populair geworden in de film- en televisie-industrie vanwege de vele toepassingen die drones bieden. Met behulp van drones kunnen filmmakers prachtige luchtbeelden vastleggen die voorheen onmogelijk waren zonder het inhuren van een helikopter.

2. Bouwsector: Dronepiloten kunnen gedetailleerd nuttig zijn op bouwplaatsen vanwege hun vermogen om luchtfoto's te maken van constructievoortgang en te helpen bij bijvoorbeeld het in kaart brengen van een bouwterrein.

3. Veiligheidsdiensten: Politiediensten en brandweer gebruiken drones om ongevallen te analyseren, toezicht te houden op grote evenementen en zich voor te bereiden op grotere evenementen.

4. Landbouw: Door middel van drones kunnen landbouwers hun land in kaart brengen en belangrijke informatie verzamelen over hun gewassen zoals de groei, status van de bodem en mogelijke plagen.

5. Milieudienst: Door het monitoren van de luchtkwaliteit, het beheer van natuurparken en het in kaart brengen van beschermde gebieden, kan een drone bijdragen aan de bescherming van het milieu.

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor een dronepiloot?

1. Goede oog-handcoördinatie: Een drone-piloot moet in staat zijn om de drone op een consistente manier te besturen.

2. Kennis van luchtvaartwet- en regelgeving: Een drone-piloot moet goed op de hoogte zijn van de regelgeving en wetgeving in zijn regio.

3. Probleemoplossende vaardigheden: Vaak moeten dronepiloten snel handelen wanneer ze te maken krijgen met technische problemen of andere problemen.

4. Tijdsbeheer: Als drone-piloot dien je de nodige tijd te nemen om je apparatuur goed te onderhouden en te plannen.

Conclusie

Training, licenties en certificering, en ervaring zijn enkele vereisten om een ​​professionele drone-piloot te worden en om een ​​baan te vinden in een van de vele boeiende industrieën waar drones tegenwoordig worden gebruikt. Bovendien zijn een goede oog-handcoördinatie, kennis van luchtvaartwet- en regelgeving, problemen oplosvaardigheden en tijdmanagementvaardigheden essentieel om succesvol te zijn in deze functie.